kolmapäev, 24. oktoober 2012

Ajubovan...Sri Lanka

Tere kallid sõbrad, kuna mu sõbranna käis hiljuti Sri Lankal, siis mõtlesin ka mina saada teada midagi sellest huvitavast riigist ja muidugi jagada seda Teiega :D

Sri Lanka 




Sri Lanka on saareriik Lõuna-Aasias. Saare ümber on kolm veekogu, India ookean, Mannari laht ja Palki väin.

Kohalik elanikkond on äärmiselt sõbralik ja külalislahke ning väga paljurahvuseline.

Sri Lanka rannikuveed on  parimad surfamisega alustamiseks ja on ka häid sukeldumis- ja snorkeldamispaiku. Sri Lankal on kilomeetrite kaupa kaunist troopilist palmidega ääristatud liivaranda neile, kes soovivad lihtsalt pakku pugeda Eestimaa rõske tuulise ja pimeda talvekülma eest, et nautida kuuma rannaliiva ja sooje vahuseid ookeanilaineid koos eksootilise söögi-joogi ning maailma sõbralikeima teenindusega. 

Sri Lankal ootavad Teid ees suurepärased liivarannad, palmisalud, avarad aasad, laiad jõed ja vaimustavad kosed.
Saarel valitseb ka soe ja niiske troopiline kliima, kus õhutemperatuur on aastaringselt 26-32 C ning vesi 26-27 C.

Erakordselt mitmekesist looduspilti täiendab inimkäte poolt loodu: sajandite vanused budistlikud templid, Briti koloniaalimpeeriumi aegsed stiilsed hooned ning lõõgastuva ajurveda keskused.




Huvitavad paigad:

Sigiriya

Sri Lanka keskosa dzunglite kohal kõrgub vertikaalsete seintega kindlust meenutav graniitmonoliit, mille nimi on Sigiriya ja mida on tihtipeale nimetatud ka kaheksandaks maailmaimeks. Kõrgele üle muidu täiesti tasase maastiku ulatuv kollakaspruun mustade maagisoontega kaljurahn annab teise ilme ümberringi kasvavale metsale ja on maastikuelement, mis paistab Sri Lanka tasasel maastikul sadade kilomeetrite kaugusele.

                                                                     Sigiriya graniitmonoliit
                     


Diyaluma juga


Diyaluma juga

Punagala Oya jõgi voolab loogeldes mööda okaspuu ja männimetsadest ning kui ta jõuab Mahakanda kalju juurde, kaob pinnas äkitselt jõe alt ja nii sünnibki valges vahus vetemäng, mis on tuntud kui Diyaluma juga. Seda peetakse riigi kõrgeimaks kuna ta on 220m kõrge ning meenutab mõnevõrra ohtralt voolavaid pisaraid.




















Sri Pada

Hiiglaslikku pisarat meenutav Sri Pada ei sarnane kuju poolest ühegi teise mäetipuga ligilähedaseltki. Keset Sri Lanka lõunaosa metsi asuva mäe tipu lähedal on hiiglaslikku jalajälge meenutav kummaline süvend, mis on omandanud erilise vaimse tähenduse kõikidele Sri Lanka religioonidele. Mäge kutsutakse ka Aadama mäetipuks, sest osa kristlasi ja muhameedlasi väidavad, et just siin astus Aadama jalg esimest korda Maale. Olgu religioossete uskumustega kuidas on, jälg on nüüd valatud täis betooni, et säilitada seda ka järgnevatele põlvkondadele. Siin leidub mägi-vihmametsa, troopilisi tasandikke ja rohumaid ning siit saavad alguse kolm riigi kümnest tähtsamast jõest. Samas on leidnud kodu endale kaks tosinat endeemset linnuliiki, leopardid, elevandid, haruldased konnad ja putukad.

                                                                                                                                       Sri Pada mäetipp























Veel on Sri Lankas palju imeilusaid randu, kuid siiski vees ujumisega tuleks olla ettevaatlik ja arvestada sellega, et kui on lainetus, siis on ookeani tagasikiskuv jõud harjumatult tugev. Kõige ilusam rannariba on Bentota ja Galle. 


Galle rannariba




Videot vaata siin!




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar