esmaspäev, 29. oktoober 2012

Tervetuloa Soome!


Nii siis kallid blogilugejad. Kuna käisime vahepeal Soomes, mõtlesimegi teha järgmise postituse justnimelt SOOMEST!

Soome on Meie naaberriik ning sinna on üpris kerge saada. Nii et pärast meie sissekannet, igaüks peaks teadma, et Soome ei ole ainult maitsva sokolaadimaa, vaid ka ilusa loodusega riik! :D



Soome



Soome Vabariik paikneb Põhja-Euroopas, Rootsi ja Venemaa vahel, ta on üks Põhjamaadest ja ka üks maailma põhjapoolseimaid riike. 
Veerand Soome territooriumist asub põhjapolaarjoone taga. 

Üldiselt on Soome rohkete metsade ja järvedega kaetult suhteliselt üksluise loodusega tasane, kõikjal voogava tumerohelusega maa.
 Põhja-Atlandi hoovuse ja madalikulise pinnamoe tõttu on kliima suhteliselt pehme.

Põhja-Soomes, eriti Lapi maakonnas on lähisarkriline kliima, mida iseloomustavad külmad talved ja üsnagi soojad suved. 

Metsade ja järvede maa Soome on kuulus oma kauni ja puutumata looduse poolust, sellepärast teda tihti nimetatakse tuhande järve maana. 

Kuna veerand Soome alast asub põhjapolaarjoone taga,esinevad seal polaarpäev ja polaaröö. Soome põhjapoolseimas tipus ei looju päike suvel 73 päeva ega tõuse talvel 51 päeva. 
Põhja-Soome suve valged ööd, mille jooksul päike ei looju, kestavad umbes 10 nädalat. Talvel jääb päike samas piirkonnas ligi kaheksaks nädalaks silmapiiri taha varju. 

Parim aeg külastamiseks on suvi, kuid ka talvel on seal väga mõnus kuna sooja Golfi hoovuse läheduse ja madalikuse pinnamoe tõttu on ilmastik seal suhteliselt pehme. 


Soomes esinevad väga ilusad polaarööd ja päevad, sellepärast soovitan kindlasti minna Soome kui on just nende aeg, kuna see on tõeliselt imeline loodusnähtus.

                 Polaaröö Juensuul





Imatra kosk  on kosk Soome kaguosas, Imatra linnas Vuoksi ja on ka Euroopa suurim kosk. Jõgi langeb seal umbes 500 m pikkuselt kitsas graniitkuristikus 18,4 m. 
Alates 1929. aastast kasutatakse seda langust elektrienergia tootmiseks ning vesi suunatakse ümber. Kuid vaatamata sellele ta on jäänud ilusaks.


Imatra kosk





















Aavasaksa on mägi Soomes, mis asub Lapi maakonnas Tornio jõe kaldal ,70 km kaugusel Torniost. Mäe kõrgus merepinnast on 242 m ning ta on ümbruskonna mägedest selgesti kõrgem.



                                  Aavasaksa mägi







Inari ehk Aanaar on suuruselt Soome kolmas ja Euroopa kuues järv. Ta asub Lapimaal ning pindala on 1050 km². Suurem osa Inari järvest on madalaveeline, kuid sügavaim koht on 94 m sügavune. 
Järves on umbes 3000 saart ning see järv on vägagi kalarikas.


                                  Inari järv



































Kindlasti vaadake ka seda videot!



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar