laupäev, 3. november 2012

Hej Rootsi!



Tere kõikidele!

Täna laiendame natuke oma silmaringi ühest Meile väga tutavast riigist...Rootsist.



Rootsi





Rootsi asub Põhja-Euroopas, 55. ja 69. põhjalaiuse vahel. 
Ta paikneb geoloogiliselt stabiilsel pinnal, suurem osa maast asub kaljusel Fennoskandia kilbil, riigi lääneosas kõrgub Skandinaavia mäestik. 
Lõuna osas asub tasane ja viljakas Skåne. Keskosas laiub Kesk-Rootsi madalik ja idaosas Botnia lahe rannikumadalik.  

Rootsi madalaim punkt asub Kristianstadi lähedal. 
Rootsi kõrgeimad punktid on Kebnekaise (2104 m üle merepinna, varasematel mõõtmistel 2111 m ja 2117 m) ja Sarek (2090 m). 

Riigi suur ulatus põhjast lõunasse põhjustab suuri kliima erinevusi, samas on mere pehmendav ning ühtlustav mõju märgatav.
Rootsis valitseb suhteliselt pehme kliima, seda peamiselt tänu Golfi hoovusele.
Rootsis on valdavalt mandriline kliima. Ilm on muutlik. Suvel on erinevused lõuna ja põhjaosa ilma vahel suhteliselt väikesed, sest põhjas on päev pikem.

Põhjamaade hulka kuuluv Rootsi on Eestist pärit turisti jaoks lähedane (nii hingelähedane kui ka geograafiliselt lähedane) paik. 
Rootsi suudab oma suhteliselt suure pindala ja mitmekülgse ajaloo-kultuuri tõttu elamusterohkeid üllatusi pakkuda ka siis kui seal korduvalt ja korduvalt käia. 
Tuleb vaid üles otsida sealse looduse pärlid (olgu nendeks siis näiteks kiirevoolulised jõed, väikesed mägijärved, tormidest räsitud rannik või Rootsi kõrgeim, merepinnast enam kui 2,1 km kõrgusele küündiv Kebnekaise mägi), pika ajalooga ehitismälestised või tiheda graafikuga kultuurisündmused.




Vänern on Rootsi suurim järv. Euroopas on ta pindala poolest kolmandal kohal. Järve pindala on 5655 km², suurim sügavus 106 ja keskmine sügavus 27 meetrit. Veetase on 44 meetrit üle merepinna.


                      Vänern






Kebnekaise on Rootsi kõrgeim mägi. Asub Põhja-Rootsis, Norra piiri lähedal. Kõrgus 2103 m. Esimesena tõusis mäe tippu 1883. aastal Charles Rabot.
Eriliselt ilus on ta talvel.


Kebnekaise mägi
































Rootsi idarannikut liigestavad tugevasti skäärid. Nad moodustavad Rootsis  mere ja suurte järvede kerkivail laugrannikuil suuri skääristikke. Navigeerimine on skääristikes karide ning kitsaste ja käänuliste faarvaatrite tõttu ohtlik, kuid väga huvitav.



                 Kokskär







Torneträsk on järv Rootsis, Norrbotteni läänis. Torneträsk on suuruselt Rootsi seitsmes järv ning Skandinaavia suurim mägijärv. Järve pindala on 330 km², pikkus 69 km ja suurim laius 9,4 km. Ta asub liustikutekkelises nõos. Vesi on puhas, vetikate ja hõljumi kontsentratsioon on väga väike. Jääkate püsib tavaliselt detsembrist juuni keskpaigani. Torneträsk on populaarne kalastuspiirkond.



          Torneträsk





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar